Фестивал хора ’’Музиком кроз генерације’’

Музиком кроз генерације (фестивал хорске музике)

Концепт фестивала под називом Музиком кроз генерације је да се у три концертне вечери прикаже хорска музика кроз ансамбле који су на  различитим нивоима музичког образовања. Наиме, реч је о извођачима који су завршили музичку академију, затим они који су тренутно при Факултету музичке уметности и на самом крају ученици средње музичке школе. Сви концерти су одржани у Сали градске куће, а подржани су од стране Града Ужица, Градског културног центра и Музичке школе ,,Војислав-Лале Стефановић”.

Фестивал је отворен 24. марта концертом вокалног ансамбла ,,Канон” из Крагујевца под руководством Ђорђа Цатића. Ансамбл је оформљен 2020. године и у почетку деловао као квартет, затим као квинтет, док сада броји шест чланова – Чедомир Милојевић и Милош Ђорђевић тенори, Ђорђе Цатић и Петар Павловић други тенори/баритони, Стеван Јовановић и Предраг Обровић бас-баритони.  За ансамбл је ово био први целовечерњи концерт. Гост концерта је био вокални трио ког чине професорке из музичке школе ,,Војислав-Лале Стефановић” из Ужица: Тијана Видаковић, Александра Миликић и Марина Шапоњић. На репертоару вокалног ансамбла су се нашле хорске нумере духовног и световног карактера, од којих су три нумере биле уз клавирску пратњу Вељка Стојановића. Трио је извео традиционалне песме различитих крајева. Ученици Средње музичке школе ,,Војислав-Лале Стефановић” присуствовали су генералној проби оба ансамбла.

Академски хор Collegium musicum основан је 1971. године на иницијативу професора Војислава Илића и чине га студенткиње Факултета музичке уметности у Београду. Од оснивања је диригент хора била Даринка Матић Маровић, професор емеритус Универзитета уметности у Београду, док је др ум Драгана Јовановић, ванредни професор на Катедри за дириговање Факултета музичке уметности у Београду од 1999. године била ангажована као асистент диригента, а од 2002. године и као диригент хора. Репертоар хора обухвата дела композитора различитих стилских епоха, од ране музике до савременог музичког стваралаштва. Висок професионални ниво и креативност овог ансамбла инспирисала је многе композиторе да му посвете своја дела. За пуних 50 година постојања хор је остварио преко 200 премијерних извођења. Ансамбл је до сада одржао преко 3000 концерата широм земље и света, а у суботу 25. марта је у оквиру фестивала наступао први пут у Ужицу. У суботу у преподневним часовима, ансамбл  је заједно са директором, наставницима и ученицима четвртог разреда  Средње музичке школе ишао у обилазак Старог града. Том приликом, у самом Старом граду, ансамбл је извео две нумере, као и ученици школе, чланови Етно секције. Након излета, хор је имао генералну пробу на којој су присуствовали ученици свих разреда средње музичке школе. Концерт је почео са духовним програмом у холу општине са угашеним светлима, уз употребу свећа, где је публика имала нови доживљај простора за концертно извођење. У наставку, ансамбл и публика су прешли у салу Градске куће у којој се наставио програм концерта.

Последње вече, у понедељак 27. марта, одржан је концерт ученика Средње музичке школе, под руководством наставника Ђорђа Дробњака. На наступу су изведена дела духовног и световног карактера. Солиста на концерту је била Анђела Вилимановић, ученица трећег разреда соло певања, у класи наставнице Александре Милосављевић. Гост концерта је била Сара Матовић, некадашња ученица школе, која је на барокној виолини извела две нумере и за чије је школовање у Великој Британији том приликом испред сале постављена кутија за прикупљање средстава.

Све три фестивалске вечери била је велика посећеност.

Извор: @the_beard_man_rule

Извор: @the_beard_man_rule

Овај догађај је завршен.

Датум

24. - 27. мар 2023.
Expired!

Време

19:00

Улаз

бесплатан улаз
Категорије
Scroll to top