Festival hora ’’Muzikom kroz generacije’’

Muzikom kroz generacije (festival horske muzike)

Koncept festivala pod nazivom Muzikom kroz generacije je da se u tri koncertne večeri prikaže horska muzika kroz ansamble koji su na  različitim nivoima muzičkog obrazovanja. Naime, reč je o izvođačima koji su završili muzičku akademiju, zatim oni koji su trenutno pri Fakultetu muzičke umetnosti i na samom kraju učenici srednje muzičke škole. Svi koncerti su održani u Sali gradske kuće, a podržani su od strane Grada Užica, Gradskog kulturnog centra i Muzičke škole ,,Vojislav-Lale Stefanović”.

Festival je otvoren 24. marta koncertom vokalnog ansambla ,,Kanon” iz Kragujevca pod rukovodstvom Đorđa Catića. Ansambl je oformljen 2020. godine i u početku delovao kao kvartet, zatim kao kvintet, dok sada broji šest članova – Čedomir Milojević i Miloš Đorđević tenori, Đorđe Catić i Petar Pavlović drugi tenori/baritoni, Stevan Jovanović i Predrag Obrović bas-baritoni.  Za ansambl je ovo bio prvi celovečernji koncert. Gost koncerta je bio vokalni trio kog čine profesorke iz muzičke škole ,,Vojislav-Lale Stefanović” iz Užica: Tijana Vidaković, Aleksandra Milikić i Marina Šaponjić. Na repertoaru vokalnog ansambla su se našle horske numere duhovnog i svetovnog karaktera, od kojih su tri numere bile uz klavirsku pratnju Veljka Stojanovića. Trio je izveo tradicionalne pesme različitih krajeva. Učenici Srednje muzičke škole ,,Vojislav-Lale Stefanović” prisustvovali su generalnoj probi oba ansambla.

Akademski hor Collegium musicum osnovan je 1971. godine na inicijativu profesora Vojislava Ilića i čine ga studentkinje Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. Od osnivanja je dirigent hora bila Darinka Matić Marović, profesor emeritus Univerziteta umetnosti u Beogradu, dok je dr um Dragana Jovanović, vanredni profesor na Katedri za dirigovanje Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu od 1999. godine bila angažovana kao asistent dirigenta, a od 2002. godine i kao dirigent hora. Repertoar hora obuhvata dela kompozitora različitih stilskih epoha, od rane muzike do savremenog muzičkog stvaralaštva. Visok profesionalni nivo i kreativnost ovog ansambla inspirisala je mnoge kompozitore da mu posvete svoja dela. Za punih 50 godina postojanja hor je ostvario preko 200 premijernih izvođenja. Ansambl je do sada održao preko 3000 koncerata širom zemlje i sveta, a u subotu 25. marta je u okviru festivala nastupao prvi put u Užicu. U subotu u prepodnevnim časovima, ansambl  je zajedno sa direktorom, nastavnicima i učenicima četvrtog razreda  Srednje muzičke škole išao u obilazak Starog grada. Tom prilikom, u samom Starom gradu, ansambl je izveo dve numere, kao i učenici škole, članovi Etno sekcije. Nakon izleta, hor je imao generalnu probu na kojoj su prisustvovali učenici svih razreda srednje muzičke škole. Koncert je počeo sa duhovnim programom u holu opštine sa ugašenim svetlima, uz upotrebu sveća, gde je publika imala novi doživljaj prostora za koncertno izvođenje. U nastavku, ansambl i publika su prešli u salu Gradske kuće u kojoj se nastavio program koncerta.

Poslednje veče, u ponedeljak 27. marta, održan je koncert učenika Srednje muzičke škole, pod rukovodstvom nastavnika Đorđa Drobnjaka. Na nastupu su izvedena dela duhovnog i svetovnog karaktera. Solista na koncertu je bila Anđela Vilimanović, učenica trećeg razreda solo pevanja, u klasi nastavnice Aleksandre Milosavljević. Gost koncerta je bila Sara Matović, nekadašnja učenica škole, koja je na baroknoj violini izvela dve numere i za čije je školovanje u Velikoj Britaniji tom prilikom ispred sale postavljena kutija za prikupljanje sredstava.

Sve tri festivalske večeri bila je velika posećenost.

Izvor: @the_beard_man_rule

Izvor: @the_beard_man_rule

Ovaj događaj je završen.

Datum

24. - 27. mar 2023.
Expired!

Vreme

19:00

Ulaz

besplatan ulaz
Kategorije
Scroll to top