Film „Prvi sneg“ (Slobodna zona)

Trinaestogodišnjak Ramin Mehdipour i njegova porodica iz Irana žive u izbegličkom centru u Finskoj. Tek što Ramin počne da uživa u školskom raspustu, porodica dobija vesti da im je zahtev za azil odbijen. Podnose žalbu apelacionom sudu i nastavljaju sa svakodnevnim životom uprkos pretećoj opasnosti od deportacije. Ramin tada kreće u novi razred i svaki momenat, svako novo prijateljstvo mu je dragocenije nego ikad pre.
O REDITELJU
Hami Ramezan je finsko-iranski filmski režiser i scenarista. Završio je smer za filmsku režiju na Fakultetu kreativnih umetnosti u Farnhamu 2007. godine i od tada je realizovao nekoliko kratkometražnih i dokumentarnih filmova.
Ramezan je osvojio nagradu za najbolji kratki narativni film na Tribeka filmskom festivalu 2015. godine za kratkometražni film Slušaj (Kuuntele, 2014, ko-režija/ko-autor sa Rungano Nioni) koji se kvalifikovao i za Oskara. Njegov film je takođe nominovan za Evropske filmske nagrade (2015) i ušao u izbor Nedelje režisera tokom Filmskog festivala u Kanu 2014. godine.
Ramezanov kratkometražni film Ključevi Raja (Paratiisin Avaimet, 2014) zadivio je međunarodni festivalski krug i osvojio je četiri nagrade na Tampere filmskom festivalu, uključujući prestižnu nagradu Risto Jarva.
Preko ograde (iikko ennen vappua, 2009) je bio svetski hit, prikazivan na više od 40 međunarodnih festivala i osvojio je osam nagrada, uključujući Najbolji kratkometražni film u Torontu, Najbolji igrani film na festivalu Curtocircuito u Santiago de Komposteli i posebno priznanje na Festivalu kratkometražnog filma u Klermont-Ferandu.
FESTIVALI I NAGRADE / FESTIVALS AND AWARDS
Best supporting actor, Beijing International Film Festival 2021
Berlin International Film Festival 2021

Ovaj događaj je završen.

Datum

01. jun 2022.
Expired!

Vreme

20:00

Ulaz

besplatan ulaz
Kategorije
Scroll to top