Film „Prvi sneg“ (Slobodna zona)

Trinaestogodišnjak Ramin Mehdipour i njegova porodica iz Irana žive u izbegličkom centru u Finskoj. Tek što Ramin počne da uživa u školskom raspustu, porodica dobija vesti da im je zahtev za azil odbijen. Podnose žalbu apelacionom sudu i nastavljaju sa svakodnevnim životom uprkos pretećoj opasnosti od deportacije. Ramin tada kreće u novi razred i svaki momenat, svako novo prijateljstvo mu je dragocenije nego ikad pre.
O REDITELJU
Hami Ramezan je finsko-iranski filmski režiser i scenarista. Završio je smer za filmsku režiju na Fakultetu kreativnih umetnosti u Farnhamu 2007. godine i od tada je realizovao nekoliko kratkometražnih i dokumentarnih filmova.
Ramezan je osvojio nagradu za najbolji kratki narativni film na Tribeka filmskom festivalu 2015. godine za kratkometražni film Slušaj (Kuuntele, 2014, ko-režija/ko-autor sa Rungano Nioni) koji se kvalifikovao i za Oskara. Njegov film je takođe nominovan za Evropske filmske nagrade (2015) i ušao u izbor Nedelje režisera tokom Filmskog festivala u Kanu 2014. godine.
Ramezanov kratkometražni film Ključevi Raja (Paratiisin Avaimet, 2014) zadivio je međunarodni festivalski krug i osvojio je četiri nagrade na Tampere filmskom festivalu, uključujući prestižnu nagradu Risto Jarva.
Preko ograde (iikko ennen vappua, 2009) je bio svetski hit, prikazivan na više od 40 međunarodnih festivala i osvojio je osam nagrada, uključujući Najbolji kratkometražni film u Torontu, Najbolji igrani film na festivalu Curtocircuito u Santiago de Komposteli i posebno priznanje na Festivalu kratkometražnog filma u Klermont-Ferandu.
FESTIVALI I NAGRADE / FESTIVALS AND AWARDS
Best supporting actor, Beijing International Film Festival 2021
Berlin International Film Festival 2021

Organizator zadržava pravo izmene događaja.

Ovaj događaj je završen.

Datum

01. jun 2022.
Expired!

Vreme

20:00

Ulaz

besplatan ulaz
Kategorije
Scroll to top