Изложба Милоша Цветковића „Било јеном на Азурној обали“

Једном давно, био један наизглед слободан свијет и ми део њега. Постојале су старлете и тада, топлес је био израз природне сексуалности и слободе.
У свету данашњих пластичних силиконских нуспојава, сасвим незамислива стварност.
Без цензуре, директно из масе, легендарни Цвеле почетком осамдесетих биљежи својим апаратом слободу, декаденцију и хедонизам Азурне обале кроз фестивал у Кану и трке Формуле 1 у Монте Карлу.
На његовим фотографијама су Серж Геинзбург, Роман Полански, Катрин Денев са цигаретом у руци, Настасија Кински, Сер Шон Конери, сви непосредно у близини камере, без папарацо трикова, плејада асова Формуле 1 у спонтаним тренуцима који су данас неизоставни дио поп културе попут Лауде, Ханта, Пикеа, Фитипалдија, Проста и многих других. И међу њима наши Бора Тодоровић, Горан Паскаљевић, Срђан Карановић, Душан Макавејев.
Милош Цветовић је фестивал у Кану фотографисао пет година заредом, од 1979. до 1983., увек више заинтересован за збивања ван званичног програма него на њему. Тако су га фоторепорепортерски њух и младалачка дрскост довели у прилику да сними детаље које није нико други.

О АУТОРУ: Милош Цветковић Цвеле рођен је 1950 у Ужицу, где је провео читав радни век. Почео је као спортски фоторепортер, од 1978. до 1990. године за љубљански Ауто-магазин. У међувремену постао стални сарадник београдских Омладинских новина и Вечерњих новости. У листу Борба, фоторепортер од 1990 године, а од 1995. ангажован у Вечерњим новостима. За време ратова у бившој Југославији од 1991 до 1996 год, редећи у Борби радио и као стрингер за агенције Reyters / Лондон/ и Гама /Париз/, објављивао фотографије у најпрестижнијим светским дневним новинама и магазинима као што су: International Herald Tribyne, Independent, Daily Telegraph, Washington Post, Toronto Star, El Pais, Time, Stern, Spiegel, Newsweek, Paris Match… агенција ЕПА.

Овај догађај је завршен.

Датум

06. окт 2022.
Expired!

Време

19:00

Улаз

бесплатан улаз
Категорије
Scroll to top