Monografija Dragana Pejića „Od stare do nove slobode“

Monografijom “Od stare do nove Slobode”, autora Dragana Pejića (Izdavač: Udruženje sportskih novinara Užice), koja je bila predstavljena u subotu, 24. decembra u Gradskom kulturnom centru u Užicu, sa početkom u 12:00 časova, bilo je obeleženo sedam i po decenija igre pod obručima u gradu na Đetinji.

Bogato ilustrovana priča počinje 1947. godine, kada je postavljen prvi koš ispred Sokolane, prati osnivanje stare Slobode, koja je tokom svoje istorije, do gašenja 2001., nosila i imena Sevojno, Raketa, Prvi partizan i Užice, a govori i o sadašnjoj Slobodi, koja je pod okriljem Plej ofa nastala 1991. i do danas se takmičila i kao Forma Plej of, Forma i Gradina.

Cilj monografije je da otrgne od zaborava vreme kada su se užički košarkaši borili za svoje mesto pod suncem, da podseti na puteve i stranputice kojima se išlo, istakne dane kada je grad na Đetinji bio deo elitne jugoslovenske lige, tada najjače u Evropi, da ukaže na teške trenutke i kraj starog kluba, kao i put novog do najbolje srpske divizije i učešća u regionalnoj ligi.

Više od tri decenije Dragan Pejić je poznati sportski novinar i publicista, a osnivač i dugogodišnji sekretar Udruženja sportskih novinara Užice.

U njegovom opusu su monografije: Koševi kraj Đetinje (2007.), Čajetina pod obručima (2009.), Skakavci sa Crnokose (2013.), Dete sa loptom postaje bolji čovek – Priča o Sretenu Đuriću i njegovoj fabrici košarke (2017.) i Čajetina pod obručima – drugo izmenjeno i prošireno izdanje (2019.), za koju mu je uručena godišnja nagrada Udruženja sportskih novinara Srbije. Kao koautor učestvovao je u izradi tri monografije: Valjaonica bakra Sevojno 1950 – 2000. (2000.), Uz rukomet do visina (2008.) i Mikoš i Kojadin – legende užičkog sportskog novinarstva (2015.). Učestvovao je u izradi sportskog dela Leksikona Užica (2014.).

Napisao je scenario i režirao dokumentarni film Zlatna godina užičke košarke (2022.), čija je premijera bila 10. maja 2022. godine u Gradskom kulturnom centru u Užicu. Film je na 11. Međunarodnom festivalu sportskog filma, na Zlatiboru, nagrađen Posebnim priznanjem za doprinos filmskoj umetnosti i sportu.

Dobitnik je i godišnje nagrade Sportskog saveza Užica (2007.), član je Udruženja sportskij novinara Užica.

 

Ovaj događaj je završen.

Datum

24. dec 2022.
Expired!

Vreme

12:00

Ulaz

besplatan ulaz
Kategorije
Scroll to top