Монографија Драгана Пејића „Од старе до нове слободе“

Монографијом “Од старе до нове Слободе”, аутора Драгана Пејића (Издавач: Удружење спортских новинара Ужице), која је била представљена у суботу, 24. децембра у Градском културном центру у Ужицу, са почетком у 12:00 часова, било је обележено седам и по деценија игре под обручима у граду на Ђетињи.

Богато илустрована прича почиње 1947. године, када је постављен први кош испред Соколане, прати оснивање старе Слободе, која је током своје историје, до гашења 2001., носила и имена Севојно, Ракета, Први партизан и Ужице, а говори и о садашњој Слободи, која је под окриљем Плеј офа настала 1991. и до данас се такмичила и као Форма Плеј оф, Форма и Градина.

Циљ монографије је да отргне од заборава време када су се ужички кошаркаши борили за своје место под сунцем, да подсети на путеве и странпутице којима се ишло, истакне дане када је град на Ђетињи био део елитне југословенске лиге, тада најјаче у Европи, да укаже на тешке тренутке и крај старог клуба, као и пут новог до најбоље српске дивизије и учешћа у регионалној лиги.

Више од три деценије Драган Пејић је познати спортски новинар и публициста, а оснивач и дугогодишњи секретар Удружења спортских новинара Ужице.

У његовом опусу су монографије: Кошеви крај Ђетиње (2007.), Чајетина под обручима (2009.), Скакавци са Црнокосе (2013.), Дете са лоптом постаје бољи човек – Прича о Сретену Ђурићу и његовој фабрици кошарке (2017.) и Чајетина под обручима – друго измењено и проширено издање (2019.), за коју му је уручена годишња награда Удружења спортских новинара Србије. Као коаутор учествовао је у изради три монографије: Ваљаоница бакра Севојно 1950 – 2000. (2000.), Уз рукомет до висина (2008.) и Микош и Којадин – легенде ужичког спортског новинарства (2015.). Учествовао је у изради спортског дела Лексикона Ужица (2014.).

Написао је сценарио и режирао документарни филм Златна година ужичке кошарке (2022.), чија је премијера била 10. маја 2022. године у Градском културном центру у Ужицу. Филм је на 11. Међународном фестивалу спортског филма, на Златибору, награђен Посебним признањем за допринос филмској уметности и спорту.

Добитник је и годишње награде Спортског савеза Ужица (2007.), члан је Удружења спортскиј новинара Ужица.

 

Овај догађај је завршен.

Датум

24. дец 2022.
Expired!

Време

12:00

Улаз

бесплатан улаз
Категорије
Scroll to top