Mostar Sevdah Reunion

Mostar Sevdah Reunion je izuzetna grupa umetnika koji dele istu strast. Neki bi mogli kažu da žive za sevdah i da bi to mogao biti jedini uzrok njihovog postojanja. Dekodiranje i predstavljanje ove preko 400 godina stare tradicionalne muzike iz Bosne i Hercegovine je težak zadatak sa kojim se treba nositi. Uprkos svim preprekama, MSR je nastavio.

Priča počinje 1993. godine kada je Dragi Šestić, producent i bivši član benda, snimio ansambl audio kasetu sa par numera koja je distribuirana u ograničenom izdanju među njegovim prijateljima. To su bila ratna vremena na Balkanu i povod za snimanje je bio samo beg epizoda da na jedan jedini trenutak zaboravimo sva zlodela i patnju. Zatim su dali obećanje da će "cijeli svijet znati za sevdah" - jednog dana kada dođe do kraja rata. Ispunili su obećanje i snimili svoj prvi album Mostar Sevdah Reunion 1998. godine. Od tog dana fasciniraju svoju publiku gde god da dođu. Raznolikost u muzičkoj pozadini i individualna virtuoznost u kolektivu koji nikada nije nastupao dve identične svirke u nizu čine ih jedinstvenim na svetskoj muzičkoj sceni. Rad i snimanje sa Šabanom Bajramovićem ✝ (Ciganska legenda), Ljiljana Batler ✝ (Majka ciganske duše), Esma Redžepova - Kraljica Cigana, Boban Marković, Naat Veliov i Amira Medunjanin, oni nameravaju da pokažu raznovrsnost balkanske muzike i da odaju dužno poštovanje najfinijim i beskompromisnim autorima prave ciganske muzike. Stil benda se promenio od prvih dana, zajedno sa mnogim njegovim članovima. Gitara i klavir su se pridružili violini i harmonici kao vodećim instrumentima, dok je mlađa generacija pevača preuzela ulogu vokalista ali muzika ostaje tečna, promišljena i efikasan podsetnik da u balkanskoj muzici ima više od visokookvanskih duvačkih orkestara i pijanog gaženja popularne mašte. Nakon njihovog hvaljenog konceptualnog albuma iz 2013. Tales of a Forgotten City, u potpunosti posvećenom lepom i nemirnom Mostaru kao i njegovim pesnicima i pevačima, sad se vraćaju s nečim drugačijim, u skladu sa tradicijom otkrivanja i predstavljanja zaboravljenih i novih talenata. Balkanska jesen (2018) predstavlja jednu od najbolje čuvanih muzičkih tajni regiona: Milutin Sretenović Sreta je neverovatni 70-godišnji pevač iz Srbije koji miksuje kao Sinatra džez vokal sa španskim flamenkom i orijentalnim maskama. Još jedan novi glas na Sretinoj strani je 27-godišnja Antonija Batinić, najnovija zvezda sevdah muzike čije vokalne sposobnosti izgledaju bez granica. Nakon Sretine smrti u leto 2021. mlada Antonija je postala glavni vokal benda. Novi "sevdah konceptualni" album objavljen je krajem 2022. godine. On predstavlja uzbudljiv spoj iskustva i mladosti, energije i virtuoznosti.

Posvećeno Sreti...

Pioniri sevdaha 21. veka Mostar Sevdah Reunion nedavno su objavili jednu od najemotivnijih pesama pod nazivom “Kad muzika stane” posvećenu preminulom pevaču Milutinu Sretenoviću Sreti. Nakon njegove smrti, bend je na osnovu telefonskog snimka i Sreti u čast, objavio pesmu “Kad muzika stane”. Ova pesma, u Šestićevoj produkciji, se može naći na YouTube kanalu Snail Records-aa.

Sreta je umro nakon koncerta u Makarskoj avgusta 2021. i od tada bend nije uživo ni jednom nastupao, već se posvetio samo studijskom radu. Ovo je prva pesma koja je naprvljena posle tog perioda i predstavlja novi početak i novu koncertnu sezonu benda Mostar Sevdah Reunion.

Bend je povodom ove pesme objavio i tužnu poruku.

“Posljednji pozdrav dragom Sreti! Evo je, legendo! Trebali smo prošle jeseni biti zajedno u studiju. Tvoj iznenadni odlazak sve je zaustavio. Muzika je stala. Ne može se sve predvidjeti. Jedan video zapis, na telefonu autora ove pesme Rusmira Pobrića, ostao je spašen. Taj skoro pa zaboravljeni snimak dao nam je priliku da naknadno završimo ono što smo zajedno planirali. Mnogo suza je poteklo dok smo ovo snimali. Tvoj glas bio je s nama tih kišnih decembarskih dana 2021.godine u Mostaru. Priželjkivali smo da ćemo čuti i tvoje mišljenje ... nismo se mirili sa stvarnošću da te nema.

Veliku si želju imao da ovu pesmu snimimo. Nismo stigli da ti je na vrijeme ispunimo. Žalimo zbog toga. Ipak, neka danas, barem posthumno, ovaj snimak bude jedno veliko hvala za prijateljstvo i svu ljubav koje si nam pružio. Nosimo te u srcu zauvek!”

Tvoj Mostar Sevdah Reunion

Više o samom koncertu na:

Sevdah u Užicu: O koncertu Mostar Sevdah Reunion-a

 

Izvor: World Music asocijacija Srbije

Ovaj događaj je završen.

Datum

14. feb 2023.
Expired!

Vreme

21:00

Ulaz

1000-1250-1500 rsd
Kategorije
Scroll to top