Mostar Sevdah Reunion

Mostar Sevdah Reunion је изузетна група уметника који деле исту страст. Неки би могли кажу да живе за севдах и да би то могао бити једини узрок њиховог постојања. Декодирање и представљање ове преко 400 година старе традиционалне музике из Босне и Херцеговине је тежак задатак са којим се треба носити. Упркос свим препрекама, МСР је наставио.

Прича почиње 1993. године када је Драги Шестић, продуцент и бивши члан бенда, снимио ансамбл аудио касету са пар нумера која је дистрибуирана у ограниченом издању међу његовим пријатељима. То су била ратна времена на Балкану и повод за снимање је био само бег епизода да на један једини тренутак заборавимо сва злодела и патњу. Затим су дали обећање да ће "цијели свијет знати за севдах" - једног дана када дође до краја рата. Испунили су обећање и снимили свој први албум Mostar Sevdah Reunion 1998. године. Од тог дана фасцинирају своју публику где год да дођу. Разноликост у музичкој позадини и индивидуална виртуозност у колективу који никада није наступао две идентичне свирке у низу чине их јединственим на светској музичкој сцени. Рад и снимање са Шабаном Бајрамовићем ✝ (Циганска легенда), Љиљана Батлер ✝ (Мајка циганске душе), Есма Реџепова - Краљица Цигана, Бобан Марковић, Naat Veliov и Амира Медуњанин, они намеравају да покажу разноврсност балканске музике и да одају дужно поштовање најфинијим и бескомпромисним ауторима праве циганске музике. Стил бенда се променио од првих дана, заједно са многим његовим члановима. Гитара и клавир су се придружили виолини и хармоници као водећим инструментима, док је млађа генерација певача преузела улогу вокалиста али музика остаје течна, промишљена и ефикасан подсетник да у балканској музици има више од високоокванских дувачких оркестара и пијаног гажења популарне маште. Након њиховог хваљеног концептуалног албума из 2013. Tales of a Forgotten City, у потпуности посвећеном лепом и немирном Мостару као и његовим песницима и певачима, сад се враћају с нечим другачијим, у складу са традицијом откривања и представљања заборављених и нових талената. Балканска јесен (2018) представља једну од најбоље чуваних музичких тајни региона: Милутин Сретеновић Срета је невероватни 70-годишњи певач из Србије који миксује као Синатра џез вокал са шпанским фламенком и оријенталним маскама. Још један нови глас на Сретиној страни је 27-годишња Антонија Батинић, најновија звезда севдах музике чије вокалне способности изгледају без граница. Након Сретине смрти у лето 2021. млада Антонија је постала главни вокал бенда. Нови "севдах концептуални" албум објављен је крајем 2022. године. Он представља узбудљив спој искуства и младости, енергије и виртуозности.

Посвећено Срети...

Пионири севдаха 21. века Mostar Sevdah Reunion недавно су објавили једну од најемотивнијих песама под називом “Кад музика стане” посвећену преминулом певачу Милутину Сретеновићу Срети. Након његове смрти, бенд је на основу телефонског снимка и Срети у част, објавио песму “Кад музика стане”. Ова песма, у Шестићевој продукцији, се може наћи на YouTube каналу Snail Records-аа.

Срета је умро након концерта у Макарској августа 2021. и од тада бенд није уживо ни једном наступао, већ се посветио само студијском раду. Ово је прва песма која је напрвљена после тог периода и представља нови почетак и нову концертну сезону бенда Mostar Sevdah Reunion.

Бенд је поводом ове песме објавио и тужну поруку.

“Посљедњи поздрав драгом Срети! Ево је, легендо! Требали смо прошле јесени бити заједно у студију. Твој изненадни одлазак све је зауставио. Музика је стала. Не може се све предвидјети. Један видео запис, на телефону аутора ове песме Русмира Побрића, остао је спашен. Тај скоро па заборављени снимак дао нам је прилику да накнадно завршимо оно што смо заједно планирали. Много суза је потекло док смо ово снимали. Твој глас био је с нама тих кишних децембарских дана 2021.године у Мостару. Прижељкивали смо да ћемо чути и твоје мишљење ... нисмо се мирили са стварношћу да те нема.

Велику си жељу имао да ову песму снимимо. Нисмо стигли да ти је на вријеме испунимо. Жалимо због тога. Ипак, нека данас, барем постхумно, овај снимак буде једно велико хвала за пријатељство и сву љубав које си нам пружио. Носимо те у срцу заувек!”

Твој Mostar Sevdah Reunion

Више о самом концерту на:

Sevdah u Užicu: O koncertu Mostar Sevdah Reunion-a

 

Извор: World Music asocijacija Srbije

Овај догађај је завршен.

Датум

14. феб 2023.
Expired!

Време

21:00

Улаз

1000-1250-1500 рсд
Категорије
Scroll to top