Пројекција концерта за Фреди Меркјурија, поводом 30 година од концерта

Поводом 30 година од концерта одржаног у част Фредија Меркјурија, под називом “За свест о СИДИ”, Градски културни центар је припремио ремастеризовану пројекцију у фул ХД формату.
Пројекција концерта се одржала у среду, 20. априла.
Овај антологијски концерт је одржан на Ускршњи понедељак, 20. априла 1992. године на стадиону Вембли у Лондону. Концерт је за телевизију продуцирао Реј Бурдис, у режији Дејвида Малета и емитован уживо на телевизији и радију у 76 земаља широм света, са публиком од милијарду људи. Концерт је био омаж водећем певачу Queen-а, Фредију Меркјурију, који је преминуо од АИДС-а 24. новембра 1991. Приход од концерта је искоришћен за покретање Мercuri Phoenix Trust-а, добротворне организације за борбу против сиде.
Након смрти Фредија Меркјурија 24. новембра 1991. од АИДС-а, преостали чланови групе Queen (Џон Дикон, Брајан Меј и Роџер Тејлор) дошли су заједно са својим менаџером, Џимом Бичем, на идеју да организују концерт како би прославили живот и наслеђе Меркјурија и да се прикупи новац за истраживање АИДС-а и прошири свест о тој болести. На церемонији доделе БРИТ награда 1992, Меј и Тејлор су објавили планове за концерт. Када су карте коначно пуштене у продају, свих 72.000 карата је распродато за само три сата, иако није најављен ниједан извођач осим преосталих чланова Queen-а.
Концерт је отворен поруком од три преостала члана Queen у знак почасти Меркјурију. Концерт је почео кратким сетовима од уметника који су били под утицајем музике Queen, укључујући Мetallicu, Еxtereme (свирајући Queen medley), Деф Лепард (који је довео Брајана Меја на сцену за верзију "Nоw I'm Here"), и Guns N' Roses. Између бендова, приказано је неколико видео клипова у част Фредија Меркјурија. Елизабет Тејлор је затим одржала говор о превенцији АИДС-а, након чега је уследила компилација Меркјуријевих различитих интеракција са публиком.
У другој половини концерта наступила су три преостала члана Queen-а – Џон Дикон (бас), Брајан Меј (гитара) и Роџер Тејлор (бубњеви) – заједно са гостујућим певачима и гитаристима, укључујући Елтона Џона, Роџера Далтрија (из The Who), Тони Ајоми (из Black Sabbath), Дејвид Боуви, Мик Ронсон, Џејмс Хетфилд (из Metallice), Џорџ Мајкл, Сил, Пол Јанг, Ени Ленокс (из Euritmih), Лиза Стансфилд, Роберт Плант (из Led Zepelin), Џо Елиот и Фил Колен (из Def Leppard), Ексл Роуз и Слеш (из Guns N' Roses), Лајза Минели и други. Путем сателита из Сакрамента, Калифорнија, U2 је Меркјурију посветио живо извођење песме „Until тthe End of the World“

Организатор задржава право измене програма.

Овај догађај је завршен.

Датум

20. апр 2022.
Expired!

Време

20:00

Улаз

бесплатан улаз
Категорије
Scroll to top