Projekcija koncerta za Fredi Merkjurija, povodom 30 godina od koncerta

Povodom 30 godina od koncerta održanog u čast Fredija Merkjurija, pod nazivom “Za svest o SIDI”, Gradski kulturni centar je pripremio remasterizovanu projekciju u ful HD formatu.
Projekcija koncerta se održala u sredu, 20. aprila.
Ovaj antologijski koncert je održan na Uskršnji ponedeljak, 20. aprila 1992. godine na stadionu Vembli u Londonu. Koncert je za televiziju producirao Rej Burdis, u režiji Dejvida Maleta i emitovan uživo na televiziji i radiju u 76 zemalja širom sveta, sa publikom od milijardu ljudi. Koncert je bio omaž vodećem pevaču Queen-a, Frediju Merkjuriju, koji je preminuo od AIDS-a 24. novembra 1991. Prihod od koncerta je iskorišćen za pokretanje Mercuri Phoenix Trust-a, dobrotvorne organizacije za borbu protiv side.
Nakon smrti Fredija Merkjurija 24. novembra 1991. od AIDS-a, preostali članovi grupe Queen (Džon Dikon, Brajan Mej i Rodžer Tejlor) došli su zajedno sa svojim menadžerom, Džimom Bičem, na ideju da organizuju koncert kako bi proslavili život i nasleđe Merkjurija i da se prikupi novac za istraživanje AIDS-a i proširi svest o toj bolesti. Na ceremoniji dodele BRIT nagrada 1992, Mej i Tejlor su objavili planove za koncert. Kada su karte konačno puštene u prodaju, svih 72.000 karata je rasprodato za samo tri sata, iako nije najavljen nijedan izvođač osim preostalih članova Queen-a.
Koncert je otvoren porukom od tri preostala člana Queen u znak počasti Merkjuriju. Koncert je počeo kratkim setovima od umetnika koji su bili pod uticajem muzike Queen, uključujući Metallicu, Extereme (svirajući Queen medley), Def Lepard (koji je doveo Brajana Meja na scenu za verziju "Now I'm Here"), i Guns N' Roses. Između bendova, prikazano je nekoliko video klipova u čast Fredija Merkjurija. Elizabet Tejlor je zatim održala govor o prevenciji AIDS-a, nakon čega je usledila kompilacija Merkjurijevih različitih interakcija sa publikom.
U drugoj polovini koncerta nastupila su tri preostala člana Queen-a – Džon Dikon (bas), Brajan Mej (gitara) i Rodžer Tejlor (bubnjevi) – zajedno sa gostujućim pevačima i gitaristima, uključujući Eltona Džona, Rodžera Daltrija (iz The Who), Toni Ajomi (iz Black Sabbath), Dejvid Bouvi, Mik Ronson, Džejms Hetfild (iz Metallice), Džordž Majkl, Sil, Pol Jang, Eni Lenoks (iz Euritmih), Liza Stansfild, Robert Plant (iz Led Zepelin), Džo Eliot i Fil Kolen (iz Def Leppard), Eksl Rouz i Sleš (iz Guns N' Roses), Lajza Mineli i drugi. Putem satelita iz Sakramenta, Kalifornija, U2 je Merkjuriju posvetio živo izvođenje pesme „Until tthe End of the World“

Organizator zadržava pravo izmene programa.

Ovaj događaj je završen.

Datum

20. apr 2022.
Expired!

Vreme

20:00

Ulaz

besplatan ulaz
Kategorije
Scroll to top