Izložba multimedijalnog umetnika Nemanje Stevanovića

Otvaranje izložbe multimedijalnog umetnika Nemanje Stevanovića (@pausepainting) bila je održana u petak, 18. marta.

U svom radu, autor najviše koristi digitalne tehnike obrade slike, a radove objavljuje na Instagramu gde ima zavidan broj pratilaca. Umetniku je ovo prva samostalna izložba na kojoj će publika imati priliku da vidi deo njegovog dosadašnjeg stvaralaštva. Postavka obuhvata digitalne grafike, slike velikih formata i video radove.

 

Pauze psihodeličnih aktuelnih holograma

Jednog letnjeg dana spremao sam roštilj. Sklanjao sam jedan po jedan ćevap. Ostala su samo dva na kraju. Pomerio sam ih na sredinu rešetke, seo i otvorio pivo.
Setio sam se toga kada sam pronašao fotku koju sam nekog jula postovao. Osetio sam ponovo trenutak u kome sam počeo da ulazim u metaforičke i emotivne asocijacije, tren sveden na munjevitu izgradnju parametara neke perceptivne celine. Nešto se nadovezivalo na nešto.
... ne postoji fizički kao takav, ali je napravljen od strane softvera da izgleda da to čini, skoro ili skoro kao što je opisano u strogoj definiciji.
Tog jutra sam osetio kako me lovi neka asocijativnost. Da su trodimenzionalne slike u mom umu proizvod projekcija koje se interferencijama svetlosti prelamaju u holograme koji se mešaju sa mojim voljnim postupcima. Moguće je napraviti hologram za bilo koju vrstu talasa.
Da li se virtuelno odnosi na aspekt stvarnosti koji je idealan, a pritom ipak nije stvaran? Primer za to je značenje, ili smisao, ili tekst koji držim na listu papira. Materijalni aspekt te propozicije ne postoji, ili je sveden na rad veoma male količine materije, ali ipak negde postoji kao njen atribut. Virtuelan naravno.
Tišina oko mene prenosi neuobičajene slike. Ćevapi cvrče.
Ljudski identitet je neraskidivo povezan sa jezikom. Može vas ostaviti zarobljene između dve planine, a može vas povesti u zagrljaj virtuelnom bogu.
Ćevapi su počeli da gore. Ubacio sam ih u šerpu i krenuo prema kući.

Velimir Popović

 

Posetioci će moći da posete izložbu u naredne tri nedelje.

Radove umetnika možete pogledati i na ovom linku:

https://www.instagram.com/pausepainting/

@pausepainting

#pausepainting

Ovaj događaj je završen.

Datum

18. mar 2022.
Expired!

Ulaz

besplatan ulaz
Kategorije
Scroll to top